Французький молочний гігант Danon спільно з іншими підприємствами інвестує в проєкт прецизійної ферментації, пише Інфагро.
Компанія об’єднує зусилля з промисловим суперваговиком Michelin, інвестиційним банком Crédit Agricole й американським стартапом DMC Biotechnologies.
Ініціатива Biotech Open Platform спрямована на сприяння розробці більш здорових продуктів. Метою проєкту є розширення використання прецизійної ферментації – біотехнологічного процесу, що дозволяє створювати біоматеріали й інгредієнти для промислових інновацій і боротися з декарбонізацією.
Близько 16 млн євро буде інвестовано в перший етап у Клермон-Феррані в Центрі стійких матеріалів Parc Cataroux за підтримки Michelin. Biotech Open Platform також підтримує низка державних і приватних установ.
Прецизійна ферментація використовує бактерії, дріжджі чи грибки для виробництва білків, ферментів і молекул. Danone вважає, що цей процес ‒ потенційне рішення багатьох проблем у харчовій промисловісті.
Основна відмінність між прецизійною ферментацією і ферментацією ‒ в тому, що мікроорганізми, які використовуються в прецизійному бродінні, призначені для створення конкретного кінцевого продукту.
Одним із застосувань прецизійної ферментації в харчових продуктах є виробництво хімозину ‒ типу сичужного ферменту для виготовлення сиру.
Danone вважає себе лідером у категорії ферментів і припускає, що має найбільшу бібліотеку ферментів у світі з 4 тис. ідентифікованих.
DMC розробляє та виробляє хімічні речовини та інгредієнти за допомогою прецизійної ферментації.
Проєкт Biotech Open Platform ставить за мету розширити продукти та процеси, вже перевірені в лабораторії, і до 2025 року встановити демонстраційну виробничу лінію, включно з ферментатором і обладнанням для очищення. Згодом буде встановлено додаткове обладнання, в тому числі друга виробнича лінія.